"Foc creuat" entre Arturo Torró i Diana Morant

El cara a cara entre Arturo Torró, candidat del PP a alcalde, i Diana Morant, candidata socialista, ha estat tot un espectacle: un “foc creuat” d’acusacions que va comptar amb uns assistents molt entregats que cridaven o aplaudien segons qui intervinguera. En el debat, celebrat a la seu de Foment i que s’ha pogut seguir a través de Ràdio Gandia i de Tele7, ha tingut com a tema central la gestió de l’endeutament que pateix l’Ajuntament de la capital de la Safor. És tracta, segons declaracions del mateix Torró, d’un dels més elevats de terres valencians i que ha merescut per part de Morant la qualificació de crack per a Gandia.

Un Torró enèrgic, gairebé un showman, ha estat un comunicador engrescat i engrescador, si més no dels seus seguidors. Ha baixat contínuament de la taula del debat per a explicar amb una pissarra la seua versió dels fets com si fos un professor que donava lliçons. Torró a cada intervenció li ha demanat a Morant que digués com abordaria el problema financer de la ciutat això si “amb tot el carinyo”. Ha explicat que si s'havia de fer front a les amortitzacions de capital i interessos dels deutes, amb la situació actual, li faltaven 23 milions d’euros per atendre les despeses corrents de la ciutat i amb això ha justificat els impagaments a entitats financeres. El seu argument final, després de repetir que els socialistes no resoldrien la situació, ha estat que el ministre d’Hisenda, Cristobal Montoro, ha acceptat, eixe mateix dia, un refinançament del deute de Gandia a partir d’un pla especial encara per concretar.

 A banda de les acusacions i retrets continuats a la candidata, Torró ha usat arguments per rebatre a la seua oponent, si més no, poc habituals entre els populars. Li ha retret que no deixara participar en el debat a la candidata a l’alcaldia per Més Gandia, Lorena Milvaques, cosa que va comptar entre els assistents amb aplaudiments dels seus i riures dels contraris. Li ha dit que ell l’ajudaria si ella estiguera afectada per Bankia davant les continues referències de la socialista als seus deutes personals, davant la sorpresa general per una afirmació un tant fora de lloc. Però van ser dues frases les que han provocat més al públic: quan ha afirmat que la diferència entre els populars i els socialistes és “que els del PP som honrats i els socialistes tenen imputats” i quan, després que Morant l’acusara de tindre més de 100 “enxufats” a l’Ajuntament, li ha dit que estos no estan de funcionaris sinó en IPG. Un frase que han usat els socialistes per fer un vídeo i viralitzar-lo en xarxes socials afirmant que l’alcalde reconeix que té “enxufats”.

Diana Morant no ha estat una dona espectacle, ni ha seguit l’estil de Torró. Ella ha abordat el cara a cara amb una actitud molt més tranquil·la i ha presentat unes formes molt més serioses. De fet, li ha retret a l’alcalde les seues que ha titllat de “masclistes” i de “pavo real”. Morant li ha dit que era un “gestor irresponsable”: ha assegurat que no pagava a “proveïdors, entitats, associacions, bancs” i que ha duplicat el deute del consistori en els últims dos anys. Amb contundència li ha dit que “serà recordat com l’alcalde que ha portat Gandia al crack econòmic”. I l’ha acusat de no tindre "autoritat moral ni credibilitat” per donar-li lliçons de res o proposar solucions perquè en el seu mandant no ha pagat als bancs, però no per dedicar-ho a les persones sinó “per enriquir a uns pocs". Li ha recordat que ha estat requerit per un jutge per no fer-ho.

La seua proposta per reduir el dèficit l’ha explicada amb un gràfic. La socialista ha assenyalat que la despesa de personal es podia reduir perquè  afirma que Torró ha col·locat a dit a més de “100 enxufats” entre eventuals i caps de servei “duplicats" que “ens costen 4,5 milions d’euros a l’any mentre té funcionaris de nivell de cara a la paret”. D’ací reduiria la despesa 2 milions mínim. De recuperar la recaptació d’impostos es podria reduir la despesa en serveis bàsic en 1 milió d’euros més. A més, refinançaria els deutes amb els bancs per passar-lo de 26 milions a 14,6 milions. Ha afirmat que hi ha “5 milions més d’ingressos dels que vostè diu” en referència a Torró. I l’ha acusat de negociar amb els bancs barrejant els seus interessos amb els de la ciutat. “El problema de Gandia és Arturo Torró i la solució està el 24 de maig en les urnes”, ha conclòs.

Un cara a cara que ha tingut més d’espectacle que de debat o proposta sossegada de solucions. Ha tingut uns assistents que són partidaris acèrrims de cada candidat que no s’han estat de llançar crits contra el contrari: hi han hagut crits de “mentidera" per a la candidata socialista o de “lladre” per al popular i a l'inrevés. Un crits que també s’han produït entre els assistents que aquí ningú se salva. El paper de la conductora, la periodista Marina Vallés, ha estat difícil però s’ha de reconèixer que ha sabut dominar la situació i ha estat capaç de plantar-li clara: a l’alcalde “no és el meu treball llegir” quan li ha demanat que llegira una cosa, a la candidata socialista quan li ha reclamat que se centrara en el tema del debat i, fins i tot al públic, “si criden els nostres oients radiofònics no senten res”. 

Més Gandia titlla de circ el debat

El cara a cara s’ha plantejat en els mateixos termes que quan el bipartidisme era plenament hegemònic i no ha tingut en compte: ni els resultat de les últimes europees, ni el que indiquen les enquestes, ni el context polític en el qual ens trobem immersos. Una situació que han criticat els altres partits que es presenten a les municipals. En este cas, Milvaques,candidata per Més Gandia, ha titllat de “pantomima” el debat i ha assenyalat que, tant populars com socialistes, no tenen “legimitat moral per parlar de solucions” a l’endeutament del consistori quan han estat els “causants del problema”. Ha aprofitat per anunciar "el final del bipartidisme a la nostra ciutat, amb el circ vergonyós entre els qui estan més preocupats per demostrar que l'adversari ho ha fet pitjor, fins i tot en ridiculitzar-lo i traure-li les misèries, que en parlar de propostes”. Per ella “s'ha demostrant que cal un nou govern de canvi, no de recanvi, d'emergència social que compartisca els problemes i les solucions amb la gent del carrer”. 

Les declaracions de Milvaques s’han produït mentre seguia viu el "foc creuat" que s’havia produït entre  socialistes i populars en el cara cara a cara que s’han acusat mútuament de no oferir solucions a la situació de la hisenda local, després d’una dinàmica de “i tu més” durant l’hora i escaig que ha durat el debat. El proper 11 de maig tindrà lloc un nou debat i el 24 del mateix mes coneixerem la resposta definitiva a totes les afirmacions i a qui prefereixen els gandians que s’encarregue de gestionar la dramàtica situació de la hisenda local.

Comentaris