“En el II Rural Smart Grids els emprenedors rurals podran trobar idees de negoci, futures col·laboracions i sinèrgies professionals”

ENTREVISTA
Font: Rural Smart Grids
Entrevistem a Conxita Villar, a part de ser la delegada per Lleida del Col·legi Oficial d’Enginyers Agrònoms de Catalunya, és directora d'emprenedoria i creixement empresarial  de GLOBALleida, un consorci de promoció de l'activitat econòmica. En la mateixa participen l’Ajuntament de Lleida, la Diputació de Lleida, la Universitat de Lleida i les cambres de Comerç de Lleida i Tàrrega.
Què us ha fet apostar pel concepte de Rural Smart Grids i pel Congrés des de la GLOBALleida?
Conxita Villar, de GLOBALleida
Des de GLOBALleida treballem per fomentar l’emprenedoria i el creixement empresarial a les comarques lleidatanes. La nostra tasca, però, va més enllà de l'assessorament en l'elaboració de plans d’empresa, de la difusió dels valors emprenedors i d'afavorir l’accés al finançament, també apostem per la innovació, la internacionalització i la focalització en el coneixement. Aquestes són eines fonamentals per desenvolupar estratègies perquè les empreses siguin exitoses. En aquest sentit, l'aplicació de les noves tecnologies en qualsevol procés productiu i en concret al medi rural, que és la majoria del nostre territori, ens interessa com a element d'innovació i desenvolupament i li donarem suport en la mida del possible. Per aixo, el Congrés Rural Smart Grids compleix aquests objectius i  hi apostem i, en aquest, els emprenedors rurals podran trobar, durant els dos dies que dura l'esdeveniment, idees de negoci, futures col·laboracions i sinergies professionals.


La generació distribuïda d'energia a partir de fonts renovables i les smart grids, quines oportunitats generen per al món rural?
A Catalunya la majoria del territori és rural i això molts cops ens passa desapercebut, la qual cosa genera  moltes oportunitats en iniciatives que estiguen vinculades a les energies renovables, la sostenibilitat i que siguen, alhora, enginyoses. Els emprenedors, tant en fases inicials com amb empreses consolidades però que pensen en projectes i línies innovadores, poden visualitzar en aquest congrés idees i iniciatives emprenedores interessants, i al final aquesta és la nostra missió i per això hem apostat per portar en Congrés a Lleida.
El congrés d'aquest any està dedicat a l'Aigua i l'energia, com es vincula això a les comarques lleidatanes?
Tant l’aigua com l’energia són els elements vitals de l’activitat econòmica i més en l'àmbit rural. A part, en el cas de Lleida, on tenim el Canal de Regadiu del Segarra-Garrigues, hem de treballar per rendibilitzar aquesta inversió. La infraestructura, si la sabem gestionar, pot ser molt profitosa per al nostre territori i generar oportunitats en el sector agroalimentari i les energies alternatives un àmbit en el qual es podrien crear molts llocs de treball i activitat econòmica. En aquest sentit, encara tenim molt camí per recórrer i la transferència tecnològica té un paper clau en el desenvolupament d'aquestes oportunitats, per a poder estar sempre al dia.

Comentaris