“No es podrà fer un canvi de model energètic sense comptar amb el territori”

Font: Rural Smart Grids



Verònica Kuchinow, presidenta  del Comitè organitzador del II Congrés Rural Smart Grids, ens explica els continguts i la importància d'aquest esdeveniment. Aquesta trobada tindrà lloc a Lleida els propers 7 i 8 de novembre de 2013 i se centrarà en la relació entre aigua i energia. L'esdeveniment està organitzat pel Col·legi d'Enginyers Agrònoms de Catalunya, l'Institut Català d'Energia, Localret i la Fundació del Món Rural.
Quin és l'objectiu del Congrés Rural Smart Grids que aquest any celebrarà la seva segona edició a Lleida?

El Rural Smart Grids és un congrés que pretén impulsar la generació distribuïda d'energia al món rural per fer les seues activitats més eficients i per contribuir a un canvi de model energètic, cosa que no es pot fer sense el territori. Les comarques catalanes solen estar, en aquest sentit, en un segon pla perquè, de fet, sempre es parla d'smart city, però mai es parla de la seva vessant rural, quan no hi haurà un smart city sense un smart rural. En aquest context, l'objectiu dels congressos Rural Smart Grids és començar a parlar i fer difusió d'aquest concepte imprescindible i referit de forma exclusiva a l'àmbit rural. El territori té una sèrie de problemàtiques i de potencialitats específiques que s'han de treballar a banda. A més, és un sector molt sensible als canvis per la qual cosa necessita un abordatge propi. El congrés va nèixer, doncs, com a punt de trobada que volia donar resposta a una necessitat d'intercanvi de coneixements. Una necessitat que vam identificar com a enginyers agrònoms que estem situats en un punt que ens permet observar el que volen els diferents agents implicats: el sector primari -l'agricultor, el ramader o el de l'agroindustria- i la resta de la societat o l'administració.


Hi ha algun referent internacional que sigui similar al Rural Smart Grids català?
Als Estats Units se celebra una trobada molt important que també rep el nom de Rural Smart Grids en la qual la part comercial té un pes important. A part de les trobades més dirgides a profesionlas hi ha una part de fira de tecnologia i de dispositius. Existeixen més experiències en l'àmbit rural a Alemanya o Dinamarca. Amb tot, cada país está cercant el seu camí. El canvi de model energètic ha de venir de la mà de la  gent que viu i  explota el territori. És per tant un procés molt local i que variarà molt d'un lloc a un altre. Si bé està clara l'aposta per les energies renovables i distribuïdes al territori i la participació del territori, el com es faci dependrà molt de la cultura i del tarannà de cada país. Per força no serà el mateix aquí a Catalunya que el que facin els danesos o els nordamericans perquè tenen una altra forma de ser.
Quines són les conclusions que més destacaries del I Congrés Rural Smart Grids?
En el congrés de l'any passat va quedar molt clar que el medi rural, sobretot el sector agrari i forestal, són els escenaris i els actors  principals de la generació d'energia a través de fonts renovables. Per això cal treballar perquè tots s'impliquin en aquesta transformació i aconseguir el màxim retorn per al mateix territori en aquest tipus d'activitat econòmica. El món rural no és només l'espai on fixar les infraestructures sinó que la generació distribuïda d'energia ha de suposar una font de noves oportunitats de negoci i ocupació per al territori. Els qui hi viuen han d'acabar interioritzant aquestes oportunitats. A més, el món rural ofereix l'experiència de l'economia de proximitat a la qual sempre ha estat molt vinculada, un model en creixement ara que estem fent economies massa globals. El canvi de model energètic a partir de generació distribuida amb fonts renovables forma part d'aquesta economia de proximitat i de  creació d'ocupació en l'àmbit local sense riscos de deslocalització. Tot i que estem en un marc en el qual l'economia és global, un marc que es mantindrà, en aquest cas el caràcter diferencial català aporta el valor afegit de la proximitat.

Recentment el Comitè organitzador del Rural Smart Grids, ha signat un conveni de col·laboració amb GLOBALleida, quina importància té aquest pel territori?
L'eix del II Congrés Rural Smart Grids serà l'aigua com a vector d'energia i per això vam considerar que era adient fer-ho a Lleida, la provincia catalana on més es viu el tema de l'aigua i en la qual s'ubiquen la majoria de els canals de regadiu i infraestructures hidráuliques que s'han construït en aquest país en els darrers anys. Des de GLOBALleida, una plataforma que acull el teixit institucional i empresarial de les comarques lleidatanes per promoure l'activitat econòmica en aquell territori, també s'estava plantejant promoure les smart grids. Per això, des de la complementarietat i per no duplicar esforços, sinó per impulsar una plataforma més potent, vam pensar que havíem de col·laborar. Ens vam entendre de seguida. En aquest sentit, GLOBALleida farà d'amfitrió del congrés i aportarà tota la infraestructura de la qual disposen per contribuir  a l'organització de l'esdeveniment, a més de donar-li difusió a terres lleidatanes.

Comentaris