Solidaritat nadalenca al barri

Publicat a El Triangle el 21 de desembre de 2012. 

REPORTATGE

La solidaritat és un fet més quotidià i accessible del que solem pensar. Si bé podem creure que les injustícies del món no s'acabaran fins que canviem la societat actual, el ben cert és que es poden donar petits passos que solucionen les dificultats habituals que té molta gent per superar el dia a dia. Amb la crisi els col·lectius afectats pel risc d'exclusió social són més febles, i en Nadal aquesta situació és fa més difícil d'enfrontar que en altres èpoques dels anys perquè es moment de regals i família. No cal tampoc anar molt lluny per ser solidari, tot i que no és incompatible amb col·laborar amb entitats de cooperació. Al nostre barri, vila o ciutat podrem trobar segurament vàries iniciatives que intenten solucionar els problemes diaris que tenen moltes persones que ens envolten, fins no fa molts anys sense  problemes de recursos econòmics però que ara pot ser necessiten el nostre ajut i contribució. Tampoc no calen esforços enormes, però potser sí que tots posem el nostre granet de sorra per poder sumar per aportar solucions pràctiques als problemes dels col·lectius més vulnerables i que necessiten d'una resposta immediata. Les accions que s'estan realitzant -impulsades per veïns, associacions de pares o entitats socials- van des de la recollida d'aliments, medicaments, material escolar, joguines o regals. En totes elles qualsevol ciutadà pot contribuir-hi,  només cal voluntat.




Nadals solidaris
Les oportunitats per ser solidari en aquestes festes hi són, només cal apropar-se a les entitats del nostre barri. El teixit associatiu més proper ens facilitarà les eines per ajudar aquells que estan en situació de pobresa. Hem trobat diferents casos de recollides de material o regals a diferentes zones de Barcelona localitzats en els districtes de Sant Martí, Nou Barris i Ciutat Vella, entre els molts possibles. Les iniciatives han estat organitzades bé per un centre educatiu, per un ciutadà que compta amb el suport de les entitats del barri i per una entitat social, tot i que n'hi ha molts més possibles promotors. Per exemple, a l'Institut Juan Manuel Zafra, en el barri de Camp de l'Arpa-Clot, s'ha realitzat entre el 10 i el 21 de desembre, una recollida de regals per a adolescents (material escolar, llibres, material esportiu, etc) però també per a gent gran (colònies, mocadors, sabons, bufandes, mitjons, etc). A més, també s'ha impulsat una recollida d'aliments (principalment oli, arròs, llenties, cigrons, llaunes de conserva, llet) i que s'ha lliurat a la Fundació Banc d’Aliments, que recull i distribueix de forma gratuïta els aliments a entitats benèfiques. Amb tot, encara no s'han acabat les tasques a realitzar i es pot participar a l'embolicada general dels regals el dia 5 de gener a partir de les 17 h a La Farinera, i el dia següent en el repartiment dels regals als avis i adolescents del barri. La recollida s'ha realitzat amb el treball voluntari dels alumnes del centre i té l'objectiu de visibilitzar el problema de la fam i conscienciar sobre la necessitat de la implicació ciutadana en l'atenció d'aquest problema.

Un altre exemple, el trobem en el barri de la Prosperitat de Barcelona, en el qual un veí, Alex..., ha organitzat una campanya de recollida de joguines -però també de roba i material escolar- fins el 28 de desembre. La iniciativa ha sorgit aquest any per primer cop tot i que els veïns portaven treballant en aquesta des de principis d'any, ja que ha comptat amb el suport del casal i de l'associació de veïns de la Prosperitat. L'impulsor indica que la rebuda de la iniciativa ha estat molt millor de la que s'esperava i que hi ha gent que fins i tot ha comprat un regal nou per portar-lo a la recollida. Durant el mes de desembre s'han realitzat diferents activitats per promoure la recollida de material com la que va tenir lloc el 14 de desembre a la Plaça Àngel Pestaña, la central del barri, en la qual es va intercanviar un globus per una joguina. Entre el 28 de desembre i fins el 5 de gener els voluntaris faran una classificació i separació de joguines per edat. El 4 de gener s'organitzaran els preparatius de l'entrega dels regals als pares i el 5 de gener pel matí al Casal de la Prospertitat realitzarà l'entrega de joguines a les famílies més necessitades amb les quals es contacta gràcies als serveis socials de l'Ajuntament de Barcelona a la zona. Es convocaran a pares dels barris de La Guineueta, Canyellas i la Prosperitat. L'objectiu és que els pares no només vinguen a recollir els regals sinó que ajudin a embolicar el regal al seu fill o filla mentre poden menjar torrons i dolços en un acte amb una clara voluntat participativa. Es tracta, per tant, que els pares s'involucrin  de la il·lusió del regal al seu fill o filla.

Les entitats socials destinades a les persones més vulnerables també han organitzat activitats per a que el Nadal sigui el més solidari possible. En el cas de la Fundació Comtal, el 17 i 18 de desembre ha organitzat, en dies diferenciats en funció de l'edat, un tió dins de Centre Obert que gestionen, un espai on es realitzen activitats per a nens entre 3 i 18 anys en horari extraescolar tant de caire educatiu com lúdic. Les joguines tenen procedència en la donació realitzada per diferents entitats, escoles o empreses després de la campanya Nadal que ha fet l'entitat. La fundació treballa fonamentalment amb voluntaris, més d'un cententar per persones a l'any i permeten les tasques socials que desenvolupa l'entitat. En nadal s'incrementa la feina, per recollir o per embolicar regals i també per repartir-los. D'altra banda, també a Ciutat Vella, concretament al barri del Raval, l'associació de comerciants Raval Comercial, ha organitzat una recollida de joguets per a nens en el marc de les seves activitats pera aquestes dates, i ha organitzat un Tió el passat 15 de desembre. I així podríem seguir arreu de la ciutat de Barcelona i del territori català, ja que els que hem descrit aquí són només uns exemples dels cententars d'oportunitats que hi ha per col·laborar a prop de casa. Tan sols ens hem d'apropar al teixit associatiu del nostre voltant en el qual, de ben segur, podrem participar amb diferents activitats solidàries.

Institut Juan Manuel Zafra
(Barcelona)
93 435 01 26
iesm-jmzafra@xtec.cat
www.jmzafra.com

Casal de la Prosperitat 
93 353 86 44
info@casalprospe.org
www.casalprospe.org

Fundació Comtal
www.comtal.org
93 319 98 55
comtal@comtal.org

Comentaris