New Counsel acosta els mercats d’Ossètia del Nord

Publicat a El Triangle el 2 de novembre de 2012. 

REPORTATGE

L'objectiu de l'acord és afavorir la cooperació empresarial i les inversions espanyoles en la república russa

La consultora hispano-russa New Counsel ha signat un conveni de col·laboració empresarial amb govern d'Ossètia del Nord que obre la porta a què empreses espanyoles inverteixin en aquella república de la Federació  Russa. “Hem treballat en els darrers mesos per aconseguir que es creï plataforma de col·laboració estable entre Ossètia del Nord i l'empresariat espanyol. En funció del conveni, que s'ha signat amb la presència del ministre d'economia i desenvolupament osset Ikaeva Madina, New Counsel serà l'encarregada de fer buscar companyies en el nostre país de diferents sectors interessades en entrar en el mercat rus per a invertir en projectes conjuntament amb els empresaris locals”, assenyala Soslan Kokoev, director executiu de la consultora hispano-russa.




Kokoev assenyala que hi ha un gran potencial de col·laboració entre Rússia i l'Estat espanyol ja que el nostre país pot aportar maquinària, tecnologia i assessorament a determinades regions del territori rus on cal renovar les tecnologies de producció i fabricació que s'utilitzen actualment perquè estan obsoletes. “En aquesta fórmula de col·laboració els empresaris espanyols es comprometen a dur a Rússia la seva maquinària, a instal·lar-la i posar-la en marxa i a capacitar els treballadors locals per al seu ús. El soci rus aporta la mà d'obra, la gestió, el local, els contractes i les vendes. Tot això es realitza a partir de la creació d'una join venture entre un empresari rus i un espanyol per a tirar endavant el projecte”, explica Kokoev que afegeix que és una aposta que compta amb el suport i la garantia dels governs osset i rus. L'acord amb Ossètia del Nord suposa l'inici en el camí que es planteja New Counsel per intensificar les relacions hispano-russes i és un model traslladable a altres territoris russos, un mercat amb més de 200 milions de potencials clients i usuaris.

Aquest conveni marc per a empreses abasta un ampli ventall dels sectors econòmics, tant espanyols com russos, de possible col·laboració. “Totes aquelles empreses interessades en aquest tipus de projectes poden participar independentment de a què dediquin la seva activitat econòmic”, indica Kokoev. El directiu de New Counsel assenyala que a Rússia “estan oberts a totes les indústries que hi ha al nostre país, tot i que és aplicable especialment a sectors productius de la construcció, gestió ambiental, alimentació i el de la ceràmica ja que la república osseta té molta matèria primera per a desenvolupar aquest sector”. Actualment l'àmbit de la gestió dels residus urbans és un sector ple d'oportunitats al territori rus ja que, “si bé a Moscou i les regions centrals sí que hi ha modernes infrastructures a altres regions més perifèriques hi ha tecnologies obsoletes i aquí n'hi ha de més modernes que poden ser exportades”, afirma Kokoev. Inversions com aquestes són facilitades pels executius osset i rus amb l'exempció d'impostos per un període d'entre 3 i 5 anys i facilitats a les duanes.

Viatge comercial a Rússia

En el recent viatge comercial, realitzat durant la setmana passada, a més de la signatura de l'acord marc general amb el govern osset, s'han engegat dos projectes de col·laboració entre empreses espanyoles i russes. El primer gira al voltant de la gestió d'aigües residuals i compta amb la participació de Spain de Filtración, en canvi el segon va referit a la creació de software específic per a la planificació i gestió interna del govern osset i que desenvoluparà la consultoria informàtica Bairesoft.  En aquest primer viatge comercial, els representants de les dues empreses no només han fet un primer contacte amb l'executiu osset i empreses locals, sinó que, a més, han tancat diferents acords per a implantar en els propers mesos la seva activitat empresarial en territori rus.

Spain de filtración és una empresa de gestió de residus especialitzada en tractament d'aigües residuals i captació de pols en industries asfàltiques i cimenteres, i, alhora, fabrica teixits no contaminants per a grans indústries. El propietari de l'empresa, Ramon Gallat, ha estat l'encarregat de fer la presentació de la  tecnologia que exportarà en els propers mesos a Ossètia del Nord. “Al territori espanyol treballem amb una tecnologia innovadora pel que fa a la depuració d'aigües residuals urbanes a partir d'un sistema de biodiscos que no necessita de gaire d'espai, que té un cost molt baix en comparació a altres tecnologies i que genera una alta eficiència”, assenyala Gallart. En el projecte està inclosa a mitjà termini la construcció d'una fàbrica de producció de components per depuradores a la república caucàsica, per la qual cosa Spain de Filtración s'associarà amb un empresari local. “Hem anat a territori rus perquè és un país en el qual hem vist que hi ha grans possibilitats de fer negoci, es tracta d'una economia emergent en el panorama internacional i que ofereix als inversos una gran solidesa i solvència econòmica”, afirma Gallart. L'empresari català assenyala que, per fer negocis a la Federació Russa, el millor és anar “amb gent que ja té una feina prèvia feta i compta amb socis locals amb els quals col·laborar”. I això, segons Gallart, només ho pot oferir qui ja estigui establert en aquell país com és el cas de la consultora New Counsel.

Pel que fa a Bairesoft, una consultora hispano-argentina de software, amb doble seu a Albacete i Buenos Aires, ha estat Juan Pedro Iriarte, el seu Chief Information Office, el representant de la missió comercial de la setmana passada a Ossètia del Nord. L'esquema de col·laboració és el mateix que el de Spain de Filtración: s'exporta i adapta una tecnologia, en aquest cas un software, es capacita els informàtics locals i es controla el desenvolupament del producte. En la reunió amb empresaris i govern osset l'empresa espanyola va signar un acord que la compromet a desenvolupar una eina informàtica de planificació governamental i control intern de la gestió pressupostària. Es tracta d'un programa anomenat Governement Resource Planing (GRP) i que està sent personalitzat per al govern osset. La consultoria compta amb una àmplia experiència en aquest àmbit i ja ha desenvolupat el software per altres governs regionals a Uruguai i Argentina, així com també per a pimes i micropimes. A més, en la versió osseta s'està incloent una nova eina de gestió d'expedients externs. Del programa es realitzarà una primera versió que permeti assajar-lo i després ajustar-lo totalment a les necessitats del govern osset per poder fer-ne la implantació definitiva.

“En una segona fase ens plantegem crear una software factory en la qual nosaltres podríem transferir tecnologia i coneixement i els socis russos s'encarregarien del desenvolupament i la venda”, afirma Iriarte que afegeix que a Rússia hi ha un especial interès en el desenvolupament d'aplicacions per a smartphone. El responsabe de Bairesoft també considera que el mercat rus ofereix moltes oportunitats ja que té una gran necessitat de noves tecnologies. “El govern osset no vol que col·laboris des del teu país sense anar-hi, pretenen que t'implantis allà perquè el que volen és que generis recursos i riquesa en el seu territori”, diu el CIO de Bairesoft que opina, com Gallart, que per treballar-hi cal fer-ho amb algú que ja estigui instal·lat.

Comentaris