New Counsel promou les relacions hispanorusses

Publicat a El Triangle el 19 d'octubre de 2012. 

REPORTATGE

New Counsel és una consultora amb un any de vida, tot i que els seus socis tenen experiència d'anys treballant en aquest àmbit, que promou les relacions culturals, socials i econòmiques entre Rússia, Kazakhstan, Ucraïna i l'Estat espanyol. La plataforma compta amb 10 despatxos que ofereixen serveis integrals per a turistes, professionals i empreses amb presència a Catalunya, Andorra, París, Moscou i “en breu tindrem servei també a Madrid” afirma Francesc Ordeig, economista i director manager de la companyia que afegeix que en les seves perspectives de creixement els permetran agrupar en els propers anys 20 o 30 despatxos. Entre els recursos disponibles a la seva web hi ha una guia de negocis i una altra de viatges, amés també ofereixen serveis immobiliari, de traducció de rus, de gestió de tràmits visats, d'estrangeria, d'homologació de títols i d'actualitat informativa. Alhora, estan disponibles serveis especialment pensats per a empreses com ara el de consultoria legal i financera, assessorament en emprenedoria i creació d'empresa, oportunitats de negoci, exportació, certificació, inversions i consecució d'un soci local per operar en país que es desitgi. La web, que té més de 5.000 visites al mes, serveix com a eina d'enllaç per comunicar-se amb serveis integrals d'empresa especialitzada en els mercats rus, ucraïnès, espanyol i Kazakh que donen els diferents despatxos. “L'objectiu és anar consolidant els continguts del portal corporatiu amb la informació dels diferents països en els seus respectius idiomes, a més de l'anglès i el francès, per anar creixent en quota de mercat i esdevenir referent en els sectors turístic i de serveis a empresas”, indica Ordeig.




Relacions creixents
En l'actualitat, les relacions entre l'Estat espanyol i, principalment, Rússia estan en constant creixement. Segons dades del Govern rus l'intercanvi comercial entre l'Estat espanyol i Rússia s'incrementa en un 30% any rere any, malgrat la crisi, i va assolir els 11.000 milions d'euros l'any passat. L'economia russa és una de les 10 primeres del món i ha crescut de mitjana un 6% en els darrers 10 anys, i es preveu que ho segueixi fent durant en els propers anys a un ritme d'un 4%. La “Declaració d'Associació Estratègica”, signada per l'Estat Espanyol i Rússia, ha impulsat l'increment de les relacions comercials entre els dos països, un programa de cooperació que incloïa  aspectes polítics, socials, educatius i culturals. Un exemple clar de la intensificació de les relacions entre ambdós països és l'increment en el número de turistes russos que venen nostre país. El 2011 van visitar territori espanyol 858.500 ciutadans de la república ex soviètica, segons l'Institut de Turisme d'Espanya, una dada que puja anualment un 30-40%. “Rússia és un país emergent econòmicament i s'està generant una classe mitjana amb una important capacitat de compra i Espanya torna a ser una destinació turística barata en comparació a Itàlia o França que, a més, té bon clima, cosa que els agrada molt”, assenyala Ordeig.

Tot i que cal tenir en compte que “per treballar en aquells països cal tenir un soci local de confiança, sinó és molt difícil introduir-se en aquell mercat”, afirma Ordeig. New Counsel ofereix als empresaris catalans i espanyols cobertura, assessorament i acompanyament per instal·lar la seva activitat en territori rus. “Si té un producte que val la pena li trobem socis, canals o clients amb els quals puguin fer una join venture. En un termini d'entre 3 o 6 mesos li aconseguirem un soci local i de confiança, no importa el sector. Haurà d'aprendre rus i designar un project manager i l'introduirem tant en el món empresarial com en el de les institucions”, indica Ordeig. A més, afegeix que no calen grans despeses per aconseguir-ho, “només 3 o 4 viatges per fer contactes efectius que permetin arribar a una acord amb un soci de qualitat”. Pel que fa als sectors en els quals l'empresariat espanyol i català pot aportar a l'economia russa i establir ponts de col·laboració van des de la infrastructura i tecnologia ferroviària -que s'ha de renovar totalment en aquell país-, a la gestió de l'aigua -sanejament i depuració- i dels residus urbans en les ciutats mitjanes, a altres com el farmacèutic, la construcció, la tecnologia i el software o el turisme. Un dels que més èxti pot tenir en el mercat rus és el de l'alimentació amb productes com ara la carn, l'oli d'oliva, el vi, conserves la carn, etc a partir de les grans distribuïdores.

Ordeig minimitza les diferències i creu que els russos i els espanyols es poden entendre fàcilment perquè el rus “és un mercat occidental en quant a mentalitat de treball” i anima els empresaris catalans i espanyols a perdre la por. “Quan parles de Rússia sorgeixen reticències per la distància sense valorar-hi les oportunitats de negoci que hi ha en aquell país”, diu. En realitat, per fer negocis a  la república ex soviètica “necessites dos dies per ser-hi i fer contactes, es pot anar un diumenge i arribar allà a la nit, el dilluns tenir reunions i tornar un dimarts”, diu. A més, en l'actualitat s'estan desenvolupant grans infrastructures de comunicació i transport que permetran en uns anys arribar més fàcilment a un mercat emergent amb grans possibilitats i 250 milions de consumidors. L'altre gran obstacle és la llengua, el rus, “que és més fàcil que l'alemany” però que pot suposar un fre en un empresariat acostumat a treballar en mercats on hi predomina l'espanyol. Ordeig creu que és el de l'idioma és una limitació fàcil de superar. Alhora, des de New Counsel, també es treballa per aprofundir les relacions culturals i esportives i apropar els dos països, “estem negociant que equips de diferents modalitats esportives russes pugin venir a jugar amistosament amb un equip espanyol”.

Inversió en turisme i sector immobiliari

Fins ara els sectors econòmics espanyols on més han invertit els russos són el del turisme (amb la compra d'hotels) i l'immobiliari (amb la compra de segones residènies). “Fins ara s'havia produït el fenomen del gran empresari milionari que compra una segona residència de luxe en la costa espanyola i que inverteix els seus diners en turisme, però a partir d'ara i, cada cop més hi ha més russos que venen a fer empresa”, indica Ordeig que afegeix que les noves i incipients tendències són invertir en indústria i agricultura. “Des de New Counsel ens adrecem a l'empresari de classe mitjana rus que té cada cop més interès en el nostre país i el seu mercat. En aquell que creu que es pot vendre oli d'oliva a Rússia i que es pot fer promoció del turisme de Lleida a Moscou i a l'inrevés”, afirma. “Oferim els empresaris russos un despatx especialitzat espanyol que els dóna serveis empresarials integrals a la seva mida”, assenyala Ordeig. Tot i que l'economista ressalta que no hi ha una preferència prèvia per sectors concrets. Els empresaris russos no estan tancats a res, el que busquen al territori espanyol és “una activitat que sigui rendible i els permeti estar generant negoci fora del seu país”. Alhora, des de Rússia, que té un important sector energètic, estan molt interessats en proveir el mercat europeu i podrien arribar a substituir a Xina i la Índia.

Comentaris