El Premi Emprenedor XXI, per a Molecor i Gomavial

Publicat a El Triangle el 12 d'octubre de 2012. 

REPORTATGE

El guardó està impulsat per “la Caixa” i l'Empresa Nacional d'Innovació

Molecor, empresa madrilenya de tecnologia de fabricació de PVC-O, i Gomavial Solutions, basca i dedicada al disseny de productes d'alt valor afegit a partir de pneumàtics en desús, han guanyat la sisena edició del Premi EmprenedorXXI, organitzat per “la Caixa” i l'Empresa Nacional de Innovación (ENISA). El jurat ha valorat en la selecció de les empreses guanyadores el seu alt nivell d'innovació i, alhora, el seu potencial de creixement. De fet, tots els projectes empresarials que han rebut algun premi en aquesta edició tenen menys de 7 anys de trajectòria. El 90% de les empreses guanyadores en la categoria EmprensXXI - amb menys de dos anys de vida- facturen més de 100.000 euros, mentre que les finalistes en la categoria CreixesXXI -per a les que estan consolidades- preveuen ingressar més de 500.000 euros en l'exercici 2012, i més de la meitat tenen un volum de negoci superior als 5 milions d'euros. El certamen s'ha convertit, en només sis edicions, en una convocatòria de referència per als emprenedors espanyols: aquest any s'han presentat 805 candidatures, el que suposa un 33% més de participants que en 2011. La iniciativa per a projectes d'innovació té com a objectiu identificar, reconèixer i acompanyar a les empreses innovadores de recent creació amb més potencial de creixement.




Els premiats

Molecor ha aconseguit el primer premi de la categoria CreixesXXI que té una dotació econòmica de 100.000 euros, el de més quantia en una convocatòria per a emprenedors a Espanya. Per la seva banda, Gomavial Solutions ha resultat guanyadora de la categoria EmprensXXI amb una dotació de de 20.000 euros. El primer i segon finalista del certamen han estat Socialpoint (que desenvolupa videjocs per a xarxes socials i dispositius mòbils) i Avinent (que ha creat un sistema d'implants amb un alt valor afegit), totes dues estan a Barcelona, i han rebut 40.000 euros i 20.000 euros respectivament. En el marc del Premi EmprenedorXXI, les entitats col·laboradores de “la Caixa” també han atorgat dos accèssits que en aquest cas s'han concedit a l'empresa extremenya Disras -dedicada a fer a protesi per solucionar el problema de les orelles separades- i a la canària eWaste -que treballa en el tractament de residus elèctrics altament perillosos-. En darrer lloc, l'empresa càntabra Tedcas, especialitzada en el desenvolupament d'interfícies gestuals i de veu amb tecnologia Kinect, serà l'ambaixadora de la iniciativa internacional “Israel StartUp Nation”. Aquest reconeixement és l'accèsit concedit per l'Ambaixada d'Israel al mencionat projecte empresarial per la seva capacitat d'innovació tecnològica.

Suport a la innovació en l'empresa 

El Premi EmprenedorXXI és una més de les activitats que impulsa “la Caixa” per donar suport a les empreses innovadores amb un elevat potencial de creixement. En aquest certamen col·labora amb ENISA, una empresa de capital públic i adscrita al Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme, amb trenta anys d'història i que s'ha dedicat a dona suport i fórmules de finançament per a emprenedors que no interfereixen en la gestió dels projectes i que són claus en l'etapa de naixement i creixement de l'empresa. La resta de les accions pel foment de l'emprenedoria i la innovació de “la Caixa” es canalitzen, fonamentalment, a partir de l'entitat “Caixa Capital Risc” que gestiona un pressupost de més de 50 milions d'euros en programes de suport i reconeixement als emprenedors i de creació d'empresa i en inversions directes en aquelles companyies que siguin innovadores. Aquest suport financer es du a terme a través de tres fons: el primer, Caixa Capital Micro, s'ocupa de les primeres fases de desenvolupament de les empreses; el segon, Caixa Capital BioMed, està destinat a empreses especialitzades en ciències de la vida; i, finalment, Caixa Capital TIC, que ho està en el sector tecnològic i Internet.

Comentaris