“La qualitat humana és una part important en el tractament de les malalties”

Gonçal Lloveras és gerent de la Clínica Diagonal

Entrevista publicada a El Triangle el 6 de juliol de 2012 

Gonçal Lloveras és especialista en gestió sanitària i director mèdic i gerent de la Clínica Diagonal, que es va inaugurar el 25 de juliol de l'any passat i que està vinculada a l'asseguradora FIATC. Lloveras es mostra crític amb el model sanitari dels darrers anys i creu que “va haver un moment que pensàvem que érem un país ric i vam gastar sense cap mena de racionalitat”. Es mostra favorable a mesures com l’euro per recepta i a entrar en un model més racional i sostenible, alhora que defensa que s'han de revisar les despeses sanitàries i farmacèutiques no ja tant per manca de diners, que també, com per fer sostenible el sistema. Lloveras es situa, a més, com un ferm defensor de la sanitat pública catalana en el qual la privada també un paper ja que, assenyala, “són dos models que s'han de complementar”.




Quin és el valor diferencial que ofereix Clínica Diagonal respecte a altres clíniques similars?
El nostre valor diferencial és la qualitat humana amb que tractem el pacient i, la coordinació dels diferents nivells d’assistència, i una atenció integral al mateix centre, permanent i personalitzada. La descoordinació en el tractament d'un pacient fa perdre informació i a qui acaba afectant és al pacient. A la clínica ho coordinem perquè no es perdi la informació i, alhora, tractem de fer-ho en el mínim de temps possible. A més, comptem amb uns grans professionals, unes infraestructures avançades tecnològicament i de qualitat i amb una sèrie de conforts, però allò més important és la vessant humana.

S'ha perdut qualitat humana i el tracte personalitzat a la sanitat?
En molts centres, la qualitat humana fa molts anys que s'ha perdut. Encara hi ha llocs on es manté, però de vegades tinc dubtes que sigui la prioritat.  I és un dels més importants principis que ha de tenir la medicina. Es tracta fer medicina com la d'abans en què el professional escolta i es preocupa no sols per un fet patològic determinat sinó per la integralitat de la salut d'aquella persona.

Molts cops la filosofia dels centres i dels que els dirigeixen no tenen aquests valors i només es té en compte quin nombre de pacients tracten, quan s'hauria de premiar els professionals que tenen un tracte humà.

I això repercuteix en la salut del pacient...
Sense dubte, en qualsevol malaltia hi ha una part psicològica. La salut comença per un benestar mental, per estar a gust, sentir-se valorat i estar alegre. Està demostrat que, en molts casos,  això ajuda més que el tractament en si. En altres, com un càncer, no és així, però el tractament serà molt més suportable si al voltant es té gent agradable, que ajuda, compren i anima.

En un context de crisi, vosaltres creixeu, això és un senyal de solidesa.
La clínica ja s'havia projectat abans de la crisi i s'havia de dur endavant. A més, hi havia la seguretat que així es podia fer. Som un centre vinculat al grup FIATC que té un nombre molt important d'assegurats cosa que ja dóna una garantia. El nostre és un grup solvent i sòlid dins de les assegurances, un àmbit on no val l'especulació, ni la venda fàcil, cal avaluar els riscos perquè l'empresa sigui viable. Medi FIATC té 200.000 arreu d'Espanya, la meitat dels quals són a Catalunya, i 800.000 en tots els altres àmbits. En aquest sentit, pretenem ser, en l'àmbit català, una referència per als clients de l'asseguradora.

Actualment, quines són les novetats que destacaries del vostre centre?
Hem obert recentment la unitat de cirurgia sense ingrés que és una mostra de la capacitat d'adaptació a les necessitats que té la clínica a diferents modalitats d'intervenció, i que ens permet que els pacients no s'hagin d'esperar per ingressar i puguin anar a casa tan aviat com sigui possible. A més, estem desenvolupant el millor treball de tot l'Estat espanyol en cirurgia de l'obesitat per la qual cosa comptem amb el millor professional al respecte: el cirurgià de l'aparell digestiu Carles Masdevall. Alhora, també estem  ens estem introduint en l'àmbit de la medicina regenerativa que ens permeti regenerar teixits humans fets malbé, un camp del qual en breu podrem donar més novetats.

Comentaris